5 Auto delova koje bi trebalo zameniti ovog proleća

I auto delovima je potrebno prolećno "spremanje" s vremena na vreme, baš kao i vašem domu, tako da sada kada je i zvanično počelo proleće (čak i ako temperatura možda to još ne pokazuje), vredi razmisliti o tome koji auto delovi bi mogli da zahtevaju malo više vaše pažnje.

Zima može biti pravi test za neke automobile, posebno one koji su u stalnoj upotrebi tokom cele sezone. Čini se da su farovi uključeni više nego što su ugašeni u mračnim jutrima i mračnim večernjim putovanjima na posao; dok se metlice brisača ili koriste za ulanjanje snega i leda ili za brisanje prljavštine i blata koje sa puteva bacaju drugi automobili ispred vas.

Ovi delovi automobila se najviše habaju tokom zime, i na njih najviše utiču loše vremenske prilike koje sprečavaju ispravan rad ovih delova automobila, što zauzvrat ugrožava vašu bezbednost, kao i bezbednost vaših putnika i drugih učesnika u saobraćaju, a to znači da je vreme da izvadite ključeve da ih popravite ili zamenite.

Naravno, proleće nije samo vreme za popravku oštećenih ili istrošenih delova automobila. To je takođe vreme kada možete da počnete da razmišljate o zameni određenih delova za nove, efikasnije delove; ili čak one koji su dizajnirani da poboljšaju iskustvo vožnje u celini.

U ovom najnovijem vodiču, pogledaćemo pet ključnih auto delova i uređaja za popravku, zamenu, nadogradnju ili investiranje u ovo proleće da bi vaš automobil izgledao kao nov za kratko vreme. U nekim slučajevima vam ni neće trebati previše vremena i truda.

Amortizeri

amortizeri automobila

Kako putevi počinju da pokazuju efekte oštrih vremenskih uslova, sistemi vešanja i amortizeri su mnogo više opterećeni kako bi naši automobili ostali na putevima i amortizovali sve veći broj neravnina i rupa na koje nailazimo.

Vetar, kiša, sneg, mraz i led počinju da troše puteve, što znači da svaki put kada točkovi automobila prođu kroz jednu od ovih rupa, vešanje – a posebno amortizeri – se aktiviraju. Iako mogu da urade fantastičan posao u sprečavanju da veliki broj neravnina dođe do automobila (i zauzvrat spasavaju naša leđa od stalnih povreda), mogu biti skloni habanju kao i svi drugi delovi automobila.

Obratite posebnu pažnju na stanje vaših opruga i kvalitet vaše vožnje jer sve više truckanja može biti uzrokovano istrošenim ili oštećenim amortizerima. Ako primetite da se automobil povlači na jednu stranu ili pada više nego obično kada pritisnete kočnicu, to takođe može biti znak da morate da zamenite amortizere.

Kočnice

kočnice automobila

Vaše kočnice će takođe biti aktivirane mnogo više tokom zime, posebno u najlošijim vremenskim uslovima kakve smo imali krajem 2021. i početkom 2022. godine. Nedostatak prianjanja na podlogu usled snega i leda znači da je potrebno više vremena da se uspori i zaustavi što rezultira jačim kočenjem.

Svaki put kada pritisnete kočnice, istrošite malu količinu kočionih pločica i diskova dok ne dođu do tačke u kojoj počinju da propadaju. Neće trajati večno i njihov životni vek je diktiran kombinacijom faktora uključujući proizvođača i sopstveni stil vožnje.

Obratite posebnu pažnju na stanje vaših kočionih pločica i diskova tako što ćete potražiti bilo kakve očigledne znake udubljenja ili oštećenja, kao i tako što ćete pogledati u svoju servisnu knjižicu da biste saznali koliko kilometara ste prešli od poslednje zamene. Sada, u proleće ne bi bilo loše da to uradite jer bi putevi trebalo da postanu sve suvlji i manje klizavi.

Brisači

brisači automobila

Kao što smo već pomenuli vaše metlice brisača se koriste mnogo više tokom zime nego u bilo koje drugo doba godine. Loši vremenski uslovi, potreba da ujutru obrišete sneg i led sa vetrobranskog stakla, kao i povećana upotreba tečnosti za pranje za čišćenje masnoće sa stakla, vremenom utiču na vaše metlice brisača.

Gumena traka koja je u kontaktu sa vašim vetrobranom može se istrošiti, a može se i oštetiti ako pokupi oštre materijale bačene sa puta ili dok je automobil parkiran ispod drveća na primer. Postoje brojni očigledni znaci habanja kada su u pitanju metlice brisača, uključujući mrlje na vetrobranskom staklu i očigledne praznine gde metlica ne dodiruje staklo, što bi moglo biti do oštećenja na gumi, pa prođite prstom duž nje da vidite ako postoje očigledni znaci.

Ako postoje, onda je svakako vredno zameniti standardne metlice brisača, pa čak i nadograditi ih na metlice brisača sa spojlerima za povećano prislanjanje na vetrobranskom staklu.

Izduvni sistem

izduvni sistem automobila

Jedan od najvažnijih delova automobila, ali onaj koji je verovatno najizloženiji vodi, prašini, tečnostima i različitim materijalima. Delovi izduvnih gasova automobila nalaze se na donjoj strani vozila što znači da se redovno prskaju dok vozite kroz bare, a takođe su u opasnosti da budu oštećeni od udara i vožnje kroz udarne rupe.

Vlažno vreme tokom zime može da korodira različite delove izduvnih gasova, smanjujući performanse i efikasnost, što može uticati na emisiju gasova iz vašeg automobila. Bilo koji problem sa delovima izduvnih gasova automobila trebalo bi da se reši što je pre moguće, ne samo da biste se brinuli o životnoj sredini, već i da biste pazili na vas i vaše putnike tako što ćete zadržati potencijalno štetne gasove iz vozila.

Napredni tehnološki dodaci za automobile

kamera za automobil

Tehnologija i razni tehnološki dodaci su ovih dana svuda, što je svima očigledno. Neki od njih su posebno korisni dok su drugi samo trikovi o kojima niko ni ne govori šest meseci nakon početne euforije.

Međutim, kada je reč o tehnici u automobilu, dva dela su postala posebno korisna za sve vozače, bilo da su novi za volanom ili sa dugogodišnjim iskustvom iza sebe. Kontrolne kamere, ili snimači nezgoda kako ih još nazivamo, montiraju se negde na kontrolnoj tabli kako bi snimili snimke svakog putovanja.

Ovi video snimci se zatim mogu preneti na računar da bi se ili gledao snimak povratka u slučaju odmora u vožnji ili, sve češće, mogu se koristiti kao dokaz u slučaju saobraćajnih nesreća. Snimak može da analizira policija kako bi se postiglo korektno i brže krivično gonjenje, dok osiguravajuća društva mogu koristiti i snimke sa ovih kamera kako bi mnogo brže isplatila žrtve nesreće.

Drugi deo korisne tehnologije u automobilu je parking senzor. Ovi uređaji se mogu ugraditi na branike oko svih marki i modela, sa zvučnicima i monitorima u vozilu koji će upozoriti vozače na sve opasnosti sa kojima bi mogli doći u kontakt pri kretanju unazad.

Pokazalo se da su posebno korisni onima koji su nervozni kada je u pitanju parkiranje, ili onima kojima je vid zaklonjen malim prozorima ili drugim problemima. Parking senzori daju zvučno upozorenje koje se povećava u visini i jačini kako se automobil približava opasnosti, dajući vozaču vremena da zaustavi manevar ili da promeni svoju liniju kretanja pre nego što izazove bilo kakvu štetu na vozilima ili drugim objektima.

I kontrolne kamere i parking senzori su sada dostupni za kupovinu kod većine prodavnica auto delova pa ih lako možete poručiti i dobiti na kućnu adresu.

PRO WEB TEAM je portal koji se bavi analizom proizvoda i usluga koje se nude na internetu.

Glavni cilj je da pronađemo najkvalitetnije proizvode i usluge i da Vam olakšamo potragu i uštedimo vreme preporučujući one najkvalitetnije.
Izrada Sajta Alpha Media
Copyright © 2022 PRO WEB TEAM