Sobna Vrata – Kako da Odaberete i napravite pravi izbor

Sobna vrata su mnogo više od njihove osnovne funkcije, a da bi Vam sve to i pružila, potrebno je da odaberete najbolja moguća vrata, u skladu sa vašim željama i potrebama.

Kako da odaberete sobna vrata?

Ukoliko planirate da sami uređujete svoj dom ili da ga renovirate, postoje određene stvari od kojih bi trebalo da krenete. Ako do sada niste radili ništa slično, verovatno ste pomalo izgubljeni i moguće je da vam se neke bitne stvari nalaze na poslednjem mestu na spisku.

Jedna od tih stvari su verovatno sobna vrata, koja mnogi zapostavljaju prilikom uređenja svog doma – a nisu ni svesni da su ona jedan od bitnijih detalja, isto kao i sigurnosna vrata.

Sobna vrata su mnogo više od njihove osnovne funkcije – da se zatvaraju i otvaraju i da odvoje jedan prostor od drugog. Vrata su tu da vam obezbede privatnost, da vam pruže mir i tišinu kada je to potrebno, ali isto tako ona su tu da nas čuvaju i od toplote i od hladnoće.

I poslednje, ali ne manje bitno – sobna vrata treba da budu estetski lepa, jer pored funkcionalnosti ona su ukras našeg doma i mogu ga učiniti još lepšim.
Da bi Vas sobna vrata pružila sve to što smo upravo nabrojali potrebno je da odaberete najbolja moguća vrata, u skladu sa vašim željama.

prva tri

Naša misija je da pronađemo 3 najkvalitetnije ponude za sobna vrata. Predlažemo samo kvalitetne i proverene usluge.

1
2
3

Ukoliko nudite sličan proizvod ili uslugu, možete nas kontaktirati. Rado ćemo i Vas proveriti :) i preporučiti, ukoliko to kvalitetom zaslužujete.

Kakva su sobna vrata idealna za vas?

Prvo je bitno da odlučite šta želite od sobnih vrata. Naravno želite da se dobro otvaraju i zatvaraju, ali da li želite i dobru zvučnu izolaciju, kao i toplotnu izolaciju i da li vam je bitan izgled.

Odgovori na ova pitanja će najviše uticati na to kakva su vam sobna vrata potrebna.

I ono što je najbitnije nemojte nikako da zanemarujete izgled vrata i da mislite da on nije bitan. Izgled vrata bi trebao da ide uz nameštaj za koji ste se odlučili, jer u suprotnom slučaju vaš dom će izgledati neskladno, a vama neće biti prijatno da tu provodite svoje vreme.

Kakvi modeli sobnih vrata postoje?

Na tržištu postoje razni modeli sobnih vrata, za svačiji ukus i za svačiji džep. Možete naći sobna vrata modernog, klasičnog, starinskog, neobičnog dizajna, šta god da zamislite. Postoje pravolinijska vrata, elipsasta, ravna, reljefna, sa staklenim delovima, sa nadsvetlom. Sobna vrata se danas prave od raznih materijala, pa tako njihova cena može dosta varirati u odnosu na materijal.

Sobna vrata se izrađuju u nekoliko širina, a ona zavisi od primene i vrste vrata. Jednokrilna vrata koja se koriste za ostave i slične prostorije su obično 60 cm širine. Vrata za kupatila su obično 70 cm širine, a klasična sobna vrata su 80 cm širine, a visina im je obično 205 cm. Dvokrilna vrata su naravno šira od jednokrilnih i obično se izrađuju u širinama od 120 cm, 140 cm i 160 cm, a visina im je 205 cm.

Postoje dva načina zaptivanja vrata i dva različita načina sečenja krila vrata, pa tako postoje ravno sečena vrata i vrata sa falcom.

Ravno sečena vrata su vrata gde krilo je krilo ravno sečeno i ravno naleže na štok. Obično su sobna vrata uvek ravno sečena.

Vrata sa falcom su vrata kod kojih su i krilo i štok sečeni tako da imaju falc odnosno zub u koji se umeće dihtung guma, koja pomaže vratima da dihtuju i samim tim imaju dobro izolaciju. Obično ovakva vrata su ulazna vrata, ali mogu biti i sobna.

Postoje jednokrilna, dvokrilna, trokrilna ili četvorokrilna vrata. Jednokrilna se obično koriste za spavaće sobe, kupatila ili kuhinju, a dvokrilna, trokrilna i četvorokrilna vrata se koriste za dnevnu sobu ili trpezariju.

Šta treba da znate pre kupovine sobnih vrata?

Pre konačne kupovine vrata potrebno je da znate da ne bi sva vrata trebala da budu ista i to iz prostog i jednostavnog razloga.

Različita sobna vrata se prave od različitih materijala, pa tako jeftini materijali nisu toliko otporni na toplotu i na vlagu, a skuplji materijali jesu.

Tako npr. ukoliko se odlučite za neku jeftiniju verziju sobnih vrata koja su napravljena od materijala koji nije otporan na vlagu, ne bi trebalo da ih koristite za kupatila. Najbolje bi bilo da za kupatilo odaberete vrata koja su napravljena od malo boljeg materijala koji je otporan na vlagu.

Materijali od kojih se prave sobna vrata

Na tržištu je dostupno dosta modela sobnih vrata napravljenih od različitih materijala, koja se mogu uklopiti u svačiji dom.

Najpopularnija i najpristupačnija su vrata od medijapana, materijala koji je dosta tvrđi od iverice i otporniji na vlagu. Sobna vrata od medijapana su mnogo bolji izbor od vrata koja su izrađena od iverice i ona mogu biti farbana, vrata sa folijom i furnirana vrata.

U zavisnosti od vaših želja vrata koja su izrađena od medijapana mogu se farbati u razne boje, mogu biti presvučena folijom, koja može biti melaminska, 3D ili CPL folija ili se mogu presvući furnirom po izboru.

Melaminske folije se nanose vakum presama na ploče od medijapana i mogu biti jednobojne ili imati imitaciju drveta.

3D folije su odličan izbor jer vrata izgledaju kao da su izrađena od punog drveta, ali mogu biti i jednobojna ili metalik.

Vrata sa CPL folijom su izrađena od laminata koji nastaje lepljenjem specijalnog papira pod visokim pritiskom.

Ukoliko pak želite malo bogatiji izgled sobnih vrata, ali i dalje po pristupačnoj ceni, onda je furnir pravi izbor za vas.

Furnirana vrata su izrađena od medijapana koji se furnira sa furnirom po vašem izboru. Furnir može biti od različitih vrsta drveta, bukva, trešnja, orah, hrast, i sl. U zavisnosti od vaših želja furnirana vrata se mogu samo prelakirati ako želite prirodniji izgled drveta i vrata, ili se mogu kompletno prefarbati u boju po vašoj želji.

PVC sobna vrata su kod popularna u poslednjih nekoliko godina i ona se izrađuju od dekorativnih PVC panela i mogu biti raznih veličina i oblika. A popularna su jer pružaju odličnu toplotnu, ali i zvučnu izolaciju.

Sobna vrata od punog drveta su najlepši izbor, ali i najskuplji. Ovakva vrata mogu izgledati i klasično, ali i moderno, mogu biti jednostavna, ali i sa vrlo interesantnim ukrasima. Ako se odlučite za vrata od punog drveta kvalitet vam je zagarantovan, a uz njih dobijate i odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju.

Od čega zavise toplotna i zvučna izolacija kod sobnih vrata?

Kako toplotna tako i zvučna izolacija kod sobnih vrata zavise od materijala od koji su ona napravljena.

Vrata napravljena od punog drveta imaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju i najkvalitetnija su vrata dostupna na tržištu.

PVC sobna vrata takođe imaju odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju, zbog specifičnog PVC materijala.

Sobna vrata od medijapana mogu imati i dobru, ali i lošu izolaciju i to zavisi od toga čime su ispunjena. Vrste ispune vrata od medijapana mogu biti od kartonskog saća, impregnirane iverice, od letvica ili od stiropora. Vrata koja su ispunjena impregniranom ivericom imaju dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, ali su i malo skuplja.

Najbolji savet koji možemo da vam damo je taj da dobro razmislite i istražite pre kupovine sobnih vrata. I ako je moguće nemojte previše da štedite prilikom izbora. Jer kako to obično biva ono što je u početku jeftino na kraju izađe najskuplje, a ne želite da morate da menjate vrata posle samo par godina.

Ako uložite u kvalitetna sobna vrata, ulažete u budućnost i možete biti sigurni da ista ta vrata nećete morati da menjate u skorije vreme. Takođe prilikom kupovine dobrih vrata sa odličnom toplotnom izolacijom uštedećete dovoljno novca na godišnjoj potrošnji električne energije, a sa zvučnom izolacijom vi kupujete preko potreban mir i tišinu.

PRO WEB TEAM je portal koji se bavi analizom proizvoda i usluga koje se nude na internetu.

Glavni cilj je da pronađemo najkvalitetnije proizvode i usluge i da Vam olakšamo potragu i uštedimo vreme preporučujući one najkvalitetnije.
Izrada Sajta Alpha Media
Copyright © 2022 PRO WEB TEAM